logo medihoney_preview_rev_1

MediHoney® to linia wyrobów medycznych z miodem Manuka klasy medycznej*, z najwyższą zawartością MGO potwierdzoną certyfikatem, stosowanych w leczeniu ran przewlekłych i oparzeń

Miód Manuka

MediHoney® - Kluczowe cechy i korzsyści

Niskie pH

  • Utrudnione gojenie się ran przewlekłych jest skorelowane z alkalicznym pH w zakresie od 7,15 do 8,945
  • Utrzymanie bardziej kwaśnego poziomu pH w środowisku rany wspomaga proces gojenia
  • Wyroby medyczne MediHoney® mają pH od 3,5 do 4,5.

Wysoka osmolarność

Wysoka zawartość cukru w miodzie ułatwia przepływ płynu z obszaru o wyższym stężeniu przez błonę do obszaru o niższym stężeniu. Potencjał osmotyczny wciąga płyn przez ranę na powierzchnię, pomagając upłynnić martwą tkankę.1

Wspomaga i wspiera autolityczne oczyszczanie rany oraz wilgotne środowisko gojenia ran ostrych i przewlekłych oraz oparzeń2-5

Łożysko rany z martwicą, strupem i podwyższonym pH

Wysoka osmolarność ściąga płyn z rany i pomaga upłynnić tkankę martwiczą

Tkanka martwicza zostaje usunięta

  • Wykorzystuje własnych enzymów i płynów organizmu, aby ponownie nawodnić, zmiękczyć i ostatecznie upłynnić strupy i tkankę martwiczą.
  • Podczas autolizy enzymy obecne w ranie pomagają upłynnić martwą tkankę.
  • Dzięki utrzymywaniu wilgotnego środowiska rany organizm może wykorzystywać własne procesy w celu eliminacji martwej tkanki.
  • Ten proces jest zwykle bezbolesny dla pacjentów.
  • Niektórzy pacjenci mogą zauważyć lekkie, przejściowe (<5 min) kłucie. Jeśli przejściowe pieczenie nadal się utrzymuje się dłużej, należy oczyścić ranę, a lekarz powinien zalecić inny opatrunek

Aktywność przeciwdrobnoustrojowa: poziomy MGO (metyloglioksalu)

MGO jest najbardziej wiarygodną miarą aktywności przeciwdrobnoustrojowej. Jest to związek występujący w większości rodzajów miodu, ale zwykle tylko w niewielkich ilościach. Zawartość MGO może wahać się od 0 mg/kg do 1000 mg/kg. Wartość powyżej 100 mg/kg powoduje działanie antybakteryjne, chociaż im wyższe stężenie, tym większa aktywność antybakteryjna.

Aby móc ubiegać się o uznanie miodu Manuka miodem klasy medycznej, poziomy MGO muszą przekraczać 355 mg/kg. Cały miód Manuka dostarczany przez Comvitę przekracza tę minimalną wartość MGO

Opatrunki z miodem są niezależnie testowane w celu potwierdzenia poziomów aktywności MGO w gotowym produkcie.

Wyniki badań laboratoryjnych wyraźnie pokazują, że miód używany w produktach MediHoney® ma zdecydowanie najwyższy poziom MGO, a zatem najskuteczniejsze działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne ze wszystkich testowanych miodów.6

Methylglyoxal to w pełni naturalny aldehydowy związek chemiczny, który odpowiada za prozdrowotne właściwości miodu Manuka. Powstaje w wyniku glikolizy, czyli najprościej mówiąc w rozbudowanym procesie przekształcania glukozy na cząsteczki pirogronianu. Z tego właśnie powodu Methylglyoxal nazywany jest niekiedy aldehydem pirogronowym. Występuje w nabiale, sokach, zielonej herbacie, pomidorach, kawie, pieczywie i w wielu innych produktach spożywczych, a jego cenną domeną jest łatwo-rozpuszczalność w wodzie. Określa się go wzorem C3H4O2, a jego szczególne właściwości opisał profesor Thomas Henle, którego badania przyczyniły się do popularyzacji najważniejszych danych i zachęciły pozostałych naukowców do wnikliwszych badań.

  1. Gethin GT. The significance of surface pH in chronic wounds. Wounds UK. 2007; (3) 3: 52-56
  2. Mandal, MD, et al. Honey:  its medicinal property and antibacterial activity. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, April 1,2011.  Vol 1(2). 154-160.
  3. Robson, V., Dodd, S and Thomas, S. Standardized antibacterial honey (MediHoney®) with standard therapy in wound care: randomized clinical trial. Journal of Advanced Nursing, 2009: p. 565-575.
  4. Bateman S, Graham T (2007) The Use of MediHoney® Wound Gel on surgical wounds post-CABG. WOUNDS UK; Vol 3(3). 76 – 83
  5. Al-Waili, NS, et al.  Honey for Wound Healing, Ulcers, and Burns; Data Supporting Its Use in Clinical Practice.  The Scientific World Journal, April 5, 2011.  Vol 11.  766-787.
  6. Dane wewnętrzne